23 december 2019

In 2020 een stap omhoog

Overzicht

23 december 2019

In 2020 een stap omhoog

Ik vier Kerst en Oud & Nieuw dit jaar lekker in Nederland met vrienden en familie, maar ik ben natuurlijk ook al volop bezig met de voorbereiding op het nieuwe golfjaar. 2019 was zeker niet slecht met een 25ste plaats in de Race to Dubai en veel top-10 en top-20 noteringen. Maar in 2020 wil ik natuurlijk een stap omhoog maken, weer een toernooi winnen en stijgen naar de top-50 van de wereld. Ik ben ervan overtuigd dat de top-50 absoluut haalbaar is, maar ik moet het wel gaan doen natuurlijk. Wat nodig is om die stap te maken, dat is voor mij wel duidelijk.

Grote veranderingen hoef ik gelukkig niet door te voeren, het gaat om kleine verbeteringen die een groot verschil kunnen maken.

Extra meters
Wat mij zeker helpt is dat ik de bal de laatste maanden duidelijk verder ben gaan slaan. Met mijn ijzers scheelt het een meter of acht en ook de drives gaan een stuk verder. Mijn clubheadspeed met de driver is omhoog gegaan van 114 naar 118 mijl per uur en dat geeft al gauw tien meter extra afstand. Als je me vraagt waarom ik verder sla moet ik het antwoord eigenlijk schuldig blijven. Ik heb mijn swing niet veranderd en mijn clubs zijn nog steeds dezelfde van Titleist. Het enige wat ik kan bedenken is dat ik na de operatie aan mijn pols onbewust toch een tijdlang een beetje heb ingehouden, niet voluit stond te swingen uit angst dat ik iets zou beschadigen.

Routines
Ver slaan is belangrijk, maar om goed te scoren is natuurlijk veel meer nodig. Uit de statistieken komt duidelijk naar voren dat ik dit jaar te veel heb laten liggen op de greens. Mede daarom ben ik gaan werken met Karl Morris, een bekende sportpsycholoog en performance coach uit Engeland die met veel andere Tourspelers heeft gewerkt. Met Karl, mijn caddie Maarten Bosch en mijn coach Phil Allen zijn we eerder deze maand naar Zuid-Spanje geweest. Phil, Maarten en ik waren na die paar dagen Spanje erg enthousiast over de samenwerking met Karl. Hij werkt heel praktisch, laat duidelijk zien hoe we effectiever kunnen trainen, geeft aan hoe Maarten mij als caddie nog beter kan helpen in de baan en Karl wijst voortdurend op het belang van bepaalde routines, tijdens trainingen en in wedstrijden. Wat werkt wel, en wat werkt niet en vooral ook waarom. Ik ben blij dat we Karl aan het team hebben toegevoegd.

Overzicht

Top

Joost Nieuws

Joost Luiten is inmiddels zesvoudig winnaar op de Europese Tour. Een van zijn doelen is het spelen in de Ryder Cup. LEES MEER OVER JOOST LUITEN

Mail van Joost

Meld je aan voor de Joost Luiten nieuwsbrief en beleef alles met hem mee.

Vragen? Stuur een mail aan team Joost.

© 2024 JOOST LUITEN. ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Concept/Design: Lemm & Ten Haaf, Amsterdam